3 belangrijke tips naar meer rust

3 belangrijke tips naar meer rust

Ik wil rust!’ Deze en ‘je kan bereiken wat je droomt als je je hoofd er maar op zet’, zijn volgens mij de 2 meest gehoorde zinnen van deze tijd in therapie- en coachingland. Een gedachte die mijn eigen hoofd trouwens ook vaak kruist, hoor; ‘Ik wil rust’. En die zoektocht naar rust die kan ons ongelofelijk veel energie kosten, toch? ???? We weten alleen vaak niet hoe we die rust dan wel kunnen bereiken.

Wanneer ik het druk heb met genieten van dingen dan heeft mijn hoofd precies geen behoefte aan rust. Maar als ik last heb van stress of angst of boosheid, dàn wil ik heel graag heel veel rust. Eigenlijk is dat, in mijn geval, voorspelbaar dat ik op die momenten net wel verlang naar rust. Voor veel deelnemers aan ons 8-weken programma zal dit zeker bekend in de oren klinken.

We gaan vaak op ongeveer dezelfde manier om met situaties die onrust oproepen. De ene verlangt zo naar rust dat hij uitstelgedrag vertoont, de andere gaat net harder werken. Sommigen verzanden in klagen en willen de hele wereld laten weten dat ze het erg druk hebben. Anderen worden dan weer passief en wachten af. Naar iets verlangen hoort als het ware bij die situatie die je niet leuk vindt. Het is iets wat je doet op het ogenblik dat je iets niet leuk vindt. Interessant, toch? Dat we op dat moment net allerlei dingen uit de kast halen die in het geheel niet voor rust zorgen!

Ook interessant om weten, is dat onderzoek ons leert dat de manier waarop mensen met lastige dingen omgaan vaak meer pijn veroorzaakt dan het ongemak dat de eigenlijke situatie met zich meebrengt. Of concreter: het handelen naar ons verlangen om rust te vinden, brengt vaak extra stress met zich mee.

Wat moeten we dan wel doen om aan meer rust te geraken?!

Tip 1: Plan meer i.p.v. minder!  

Misschien eerst een andere vraag: is het wel rust wat je wil? Mijn verlangen naar rust is zo bvb. op dat moment eigenlijk helemaal geen vraag naar rust, maar naar ontspanning, naar leuke dingen doen, naar lachen en plezier maken. Vaak weten we heel goed waar we vanaf willen, maar niet persé wat we dan wél willen in de plaats. Een goeie vraag is dus: waarom wil jij rust? Wat zou je doen als je rust zou hebben?

Als we ons onrustig voelen, stoppen we daar soms zoveel energie in dat er geen energie overblijft om leuke dingen mee te doen. Als je weet dat er een drukke periode aankomt, plan je dus best ook nog leuke dingen. M.a.w. doe meer i.p.v. minder in tijden van onrust! Alleen ‘meer’ van de juiste dingen, dingen die energie geven en voldoening.

Tip 2: Onrust loslaten

Wat een vreselijk woord, vind ik dat toch: ‘loslaten’ of ‘accepteren’. Omdat het zo eenvoudig klinkt!  En hoe doe je dat nu?! Als je energie steekt in het wegkrijgen van onrust, dan hang je er eigenlijk aan vast. Dan zit je als het ware gevangen. Je hebt immers nog weinig energie over voor iets anders.

En… stress en onrust hoort bij het leven. Als je dingen onderneemt in je leven, als je geeft om anderen, als je je hart ergens aan verbindt, dan betekent dit dat je bij momenten stress, onrust, ontgoocheling, boosheid, verdriet enz. zal ervaren.

Loslaten gaat niet over het ‘niet meer belangrijk vinden’ van wat je voelt of over ‘altijd zen’ zijn. Accepteren gaat niet over een gevoel laten gaan, alsof je met je vingers knipt en dan is het weg. De eerste stap (er volgen er nog in latere blogs) is dat je niet het gevoel loslaat (dat is nl. normaal dat het er is), maar wel je gedrag wat je door dit gevoel stelt. En het goede nieuws is dat je dit al kan! Je hebt je zeker al eens boos, verdrietig, angstig, ongemakkelijk gevoeld zonder je ernaar te gedragen.

Mijn boodschap is niet ‘doe alsof’ maar wel ‘laat gedrag los wat je nog meer onrust bezorgt’. Want zoals het spreekwoord zegt: ‘als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zal je krijgen wat je altijd gekregen hebt.’

Tip 3: Opmerken is de sleutel

Dit gedrag wat je telkens stelt als je onrust ervaart, mag je gerust omschrijven als reflexmatig of sterker dan jezelf of ‘automatische piloot’.

Dus met andere woorden: hoe kan je iets veranderen als je niet bewust weet dat je het aan het doen bent? En vooral waarom je het aan het doen bent. Als je kan opmerken dat je rust aan het zoeken bent zonder het gewenste resultaat, dan pas kan je kiezen om iets anders te gaan doen in dat moment. Opmerken is dus de sleutel tot verandering. We noemen dit ook weleens ‘mindfulness’.