Interessante data

“How Using ACT in the Workplace Could Change…Well, Almost Everything” was de titel van een workshop tijdens het ACBS wereldcongres in Parma (2012). Terecht! De cijfers liegen er niet om.

  • In 2012 verscheen er een artikel in ‘Anzact’ van prof. F Bond waarin hij over zijn onderzoek rapporteerde wat hij gedaan heeft bij de teamleiders van een investeringsbank. De teamleiders kregen allemaal 1,5 dag training in leiderschap. Zij werden opgesplitst in 2 groepen waarbij de ene groep voorafgaand aan de training 4 uur ACT-training kreeg aangeboden en de andere groep 4 uur communicatietraining.
    Resultaten van de follow-up na 8 maanden: de teams die geleid werden door de teamleiders in de ACT-groep hadden een betere mentale gezondheid, waren meer geëngageerd voor hun bedrijf en haalden 17 miljoen Britse Pond meer binnen dan het andere team.

 

  • Er werd een studie gedaan rond ziekteverzuim en de invloed van ACT bij werknemers die last hadden van stress en van spierpijnen. Bij de ene groep werd 4 uur individuele ACT-training voorzien naast de medische behandeling. In de andere groep werd enkel de medische behandeling toegepast. In de volgende zes maanden nam de groep die geen ACT-training had gehad gemiddeld 56.1 ziektedagen op. In de ACT-groep ging het gemiddeld over een halve dag.

 

  • In 2004 deden Dahl, Wilson en Nilsson een onderzoek bij een groep Zweedse sociaal assistenten waarbij het risico op langdurige ziekte wegens stress en spierpijn groot was. De groep werd in 2 gesplitst. Groep A kreeg kinesitherapie en doktersbegeleiding. Groep B kreeg dezelfde begeleiding en daarbij 4 uur ACT-training, gedurende 1 uur per week. Bij de nabehandeling 1 maand later bleek dat de ACT-groep in totaal gemiddeld 1 ziektedag verzamelde en de andere groep maar liefst 11,5 ziektedagen. Over een periode van 6 maanden bleek de ACT-groep nog te komen aan een halve dag ziekte gemiddeld en de andere groep aan 56,1 ziektedagen. De andere maatstaf was het aantal doktersbezoeken. Dit bleek over de 6 maanden heen gemiddeld te gaan over 1,9 bezoeken aan de dokter bij de ACT-groep t.o.v. 15,1 doktersbezoeken bij de andere groep.
    Meer weten? Neem dan een kijkje op deze link: http://workingwithact.com/what-is-act/act-in-the-workplace-research-references/

 

Het verschil met de diverse coachingsmodellen die momenteel aangeboden worden aan bedrijven, is dat ACT niet inzet op:
• ‘hoe kan ik succesvol zijn’,
• ‘positief zijn’
• ‘het veranderen van gedachten’
• of labels plakken van wie we zijn en hoe daar dan rekening mee gehouden moet worden.