36 vragen die je kan stellen als je meer diepgang wil met anderen.

36 vragen die je kan stellen als je meer diepgang wil met anderen.

Echt contact maken met anderen is voor ons mensen zo belangrijk én tegelijkertijd iets wat helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Het kan zo mooi en intens zijn maar op andere momenten zo complex en het pijnlijkste wat er bestaat. Mijn golden retriever heeft daar allemaal geen last van. Hij huppelt gewoon vrolijk op een andere hond af, zet zijn haren omhoog en grommelt als het hem niet aanstaat. En dat is dat. Mijn hond heeft natuurlijk verder ook geen behoefte aan diepgaande conversaties met soortgenoten. Voor ons ligt dat anders.

Ik ben een hele periode van mijn leven bezig geweest met ‘wat moet ik zeggen’, ‘ik moet interessant uit de hoek zien te komen’ oftewel ‘ik ben niet interessant genoeg’, ‘zie ik er niet belachelijk uit?’, ‘ik ben maar…’ . Dit gaf me bijzonder veel stress waardoor ik vaak opzag tegen recepties, vrienden tegenkomen ergens, … Het confronteerde me met een gevoel van eenzaamheid wat me ontzettend droef kon maken. Het enige geluk wat ik had, was dat ik op dat moment vaak in ‘babbelen’ schoot. Ik klapte niet dicht als die gedachten opkwamen. Als je daar last van hebt, is het natuurlijk nog lastiger om contact te maken of in contact te blijven met je gesprekspartner.

Wist je dat de meeste problemen waar mensen last van hebben van sociale aard zijn en dus gaan over het contact wat ze hebben met anderen?

In 1997 onderzocht Arthur Aron (psycholoog) of de verbondenheid tussen 2 vreemden kon versterkt worden op korte tijd door een reeks specifieke vragen (36) te stellen. Door sommigen wordt dit onderzoek ook omschreven als de 36 vragen om te kijken of je verliefd zou kunnen worden op een vreemde (voor de vrijgezellen onder ons ;-)). Later werden dezelfde vragen onderzocht door o.m. Jonathan Kanter in functie van het FAP-model. FAP is een therapiemodel dat tot doel heeft om mensen te leren hoe je betekenisvolle relaties met anderen kan aangaan en uitbouwen. De achterliggende gedachte is dat wanneer je je goed omringd voelt, de kans groter is dat je de dingen des levens beter aan kan.

Ik deel hier graag de 36 vragen met jou. Ze zijn opgesplitst in 3 onderdelen waarbij de vragen geleidelijk intiemer worden. Het idee erachter is dat wederzijdse kwetsbaarheid voor verbondenheid zorgt. Wij wachten vaak tot de omstandigheden ernaar zijn, tot de ander zich kwetsbaar opstelt of tot we de ander voldoende hebben kunnen inschatten om ons kwetsbaar op te stellen. En als je je allebei dus een beetje voor elkaar verstopt, hoe kan je dan weten wanneer het moment daar is om te kiezen voor kwetsbaarheid en meer verbondenheid?

Hier zijn ze: de vragen die je meer verbondenheid met anderen opleveren.

LEVEL I

  1. Als je de keuze had iedereen op de hele wereld te kiezen, met wie zou je dan uiteten willen gaan?
  2. Zou je beroemd willen zijn? Op welke manier?
  3. Oefen je voordat je een telefoontje pleegt, weleens wat je gaat zeggen? Waarom?
  4. Waaruit zou een perfecte dag voor jou bestaan?
  5. Wanneer was de laatste keer dat je een liedje hardop zong, voor jezelf en voor een ander?
  6. Als je de mogelijkheid had om 90 jaar te worden en óf de geest óf het lichaam te behouden van een 30-jarige voor de laatste 60 jaar van je leven, wat zou je dan kiezen?
  7. Loop jij rond met een stiekem idee van hoe je zal sterven?
  8. Noem drie dingen die jij en je (gespreks)partner gemeenschappelijk hebben?
  9. Voor wat ben je in je leven het meest dankbaar?
  10. Als je iets zou kunnen veranderen aan de wijze waarop je werd opgevoed, wat zou het dan zijn?
  11. Neem 4 minuten en vertel je gesprekspartner je levensverhaal zo gedetailleerd mogelijk.
  12. Als je morgen wakker zou worden en je zou één kwaliteit of capaciteit verworven hebben tijdens de nacht, welke zou dat zijn?

LEVEL II 

  1. Als er een kristallen bal zou zijn die de waarheid over jezelf, je leven, de toekomst of iets anders zou vertellen, wat zou je dan willen weten?
  2. Is er iets waar je al langere tijd van droomt? Waarom heb je dat nog niet gedaan?
  3. Wat is het grootste prestatie van je leven?
  4. Wat waardeer je het meeste in een vriendschap?
  5. Wat is je meest dierbare herinnering?
  6. Wat is je meest vreselijke herinnering?
  7. Als je zou weten dat je nog maar een jaar te leven had, zou je dan iets veranderen aan de manier waarop je nu leeft? Waarom?
  8. Wat betekent vriendschap voor jou?
  9. Welke rol spelen liefde en affectie in je leven?
  10. Vertel afwisselend wat je een mooie eigenschap vindt aan je gesprekspartner. Deel 5 items elk.
  11. Hoe hecht en warm is je gezin van herkomst? Vind je dat jouw jeugd gelukkiger is dan die van de meeste mensen?
  12. Hoe voel je je over de relatie die je hebt met je moeder?

LEVEL III

  1. Doe elk 3 uitspraken die waar zijn en beginnen met ‘we’. Bvb. “We zijn beiden in deze ruimte en we voelen ons…”
  2. Vul deze zin verder aan: Ik zou willen dat ik iemand had met wie ik kon delen…
  3. Als je een goede vriend zou worden met jouw (gespreks)partner, wat voor belangrijks zou hij/ zij moeten weten?
  4. Vertel je partner wat je het meest aan hem/haar waardeert. Vertel dingen die je oprecht meent en die je niet zomaar aan iemand vertelt die je net hebt ontmoet.
  5. Vertel je (gespreks)partner over een moment in je leven waar je je over schaamt.
  6. Wanneer heb je voor het laatst gehuild waar iemand anders bij was? En alleen?
  7. Vertel je (gespreks)partner iets dat je al leuk aan hem/haar vindt?
  8. Wat vind jij mogelijk te ernstig om grappen over te maken?
  9. Als je vanavond zou sterven zonder een kans om nog te communiceren met iemand, waar zou je het meest spijt van hebben dat je niet aan iemand verteld hebt? Waarom heb je hem/haar dat nog niet gezegd?
  10. Je huis, met alles wat je bezit erin, staat in vuur en vlam. Nadat je je dierbaren en huisdieren in veiligheid hebt gebracht, heb je de tijd om één ding uit je huis te redden. Wat zou dat zijn? En waarom?
  11. Van iedereen in je familie, wiens dood zou je het meest raken? Waarom?
  12. Deel een persoonlijk probleem en vraag je partner’s advies hierin: hoe zou hij/zij hiermee omgaan? Vraag je partner ook om jou te laten hoe hij/zij inschat dat jij je voelt bij het probleem wat je gekozen hebt om te delen.

Je moet de vragen niet één voor één aflopen. Je kan er enkelen uit kiezen. Remember: als je je durft kwetsbaar opstellen, maak je meer kans op verbinding. Oppervlakkigheid zorgt daar niet voor.

 

Wat vind je van deze vragen? Wil je er iets over delen met ons?