Choose life!

Choose life!

Tot voor kort begreep ik die woorden niet ‘Choose life’. Dat leek mij iets te zijn voor mensen die het leven niet begrijpen of nog niets hadden meegemaakt. Als je hetzelfde gevoel kent, lees dan even verder want ik heb intussen begrepen wat het recept is. Althans voor mij.

Als het leven je uitdaagt (en anders eigenlijk ook, maar dan zeker), het je nood aan de hoogste kwaliteit van vrienden rondom jou, de meest liefdevolle relaties waar je helemaal jezelf mag zijn, een voedende, inspirerende omgeving, een boeiende job, een superleuke hobby, lekker eten, …  

 

De meeste mensen zijn niet gewoon om hiervoor te kiezen. We kiezen voor vriendschappen die ons niet echt voeden, ons niet echt gelukkig maken, voor een job waar we eigenlijk weg willen maar ja.. het is wat het is, voor een plek om te wonen waar we eigenlijk niet blij mee zijn, voor een relatie die misschien maar zo en zo is, voor junkfood, voor een omgeving die ons leegzuigt of benauwd maakt, enz. Velen gaan zeggen: “Ja maar, als je met je 2 voeten in de realiteit staat, dan is dit niet anders mogelijk!”. Klopt helemaal! Er zijn heel wat situaties in het leven die het allemaal niet zo eenvoudig maken om andere keuzes te maken. En wat als dat niet persé klopt op al die domeinen? Wat als je voor bepaalde domeinen écht zou kiezen om te leven, om de hoogste kwaliteit na te streven, om de lat hoog te leggen voor jezelf en keuzes te maken die moeilijk zijn maar die je wel kilo’s meer levenskwaliteit zouden bieden?

Wat doet ons zoveel keuzes maken die niet de beste keuzes zijn voor ons? Vele historisch gegroeide en complexe redenen, maar ook dit: velen onder ons zijn een lagere levenskwaliteit van jongs af aan zo gewoon dat dit soort ‘light’ keuzes de norm zijn. Als je geleerd bent dat het leven gedoe is, dan is het normaal dat je je keuzes niet in vraag stelt omdat je je simpelweg geen voorstelling kunt maken van wat het betekent om écht gelukkig te zijn omdat je dat nooit gekend heb.

 

Dit betekent dat je hoofd je allerlei redenen geeft om te blijven keuzes maken op de manier zoals je ze tot nog toe gemaakt hebt. Deze blog zou dat al met je kunnen doen; je allerlei gedachten geven om de keuzes die je tot nog toe maakte te verdedigen. Vraag is wat je moet met die gedachten als ze je blijven laten kiezen wat je kiest en het gevolg daarvan is dat je je (mogelijk al jaren) angstig, alleen of ongelukkig voelt.

Maar…wanneer je keuzes wil maken die een grote impact op je leven kunnen hebben, moet je natuurlijk zeker weten dat het de juiste keuzes zijn. Tenzij je die gedachte ‘dat het de juiste keuze moet zijn’ natuurlijk al jaren lam legt. Dan lijkt het me handig andere keuzes te maken zodat je niet alleen in je hoofd kan dromen van een kwaliteitsvoller leven.

 

Maar wat die juiste keuzes betreft, hier wat handvatten die misschien kunnen helpen:

  • Wanneer deze blog wat bij je losweekt op een bepaald domein in je leven, wil dat mogelijk zeggen dat je al veel langer hier rond aan het nadenken bent. Dat wil iets zeggen. Er is iets met dat levensdomein waar je niet helemaal gelukkig over bent. Misschien weet je zelfs diep van binnen het antwoord al op je vraagstuk, maar heb je de moed niet om die keuze te maken en helpt je hoofd je door je te bedelven onder allerlei gedachten zodat de helderheid telkens opnieuw verdwijnt.Emoties kunnen keuzes zo moeilijk maken. Enerzijds des te belangrijker de keuze, des te heftiger de emoties. Dat is logisch. Het gaat immers om iets belangrijk. Op zulke momenten maakt het niet meer uit welke keuze je maakt. Of je bij je oude keuze blijft of een nieuwe maakt; beide levert veel emoties op. Het enige wat je dan kan afwegen, is welke van beide keuzes het meest levenskwaliteit toevoegt aan je leven naast de emoties die ze oplevert. Voor een pad kiezen dat je gelukkig maakt, betekent niet dat je geen andere emoties meer zal tegenkomen, maar dat je voor jezelf een omgeving kiest waarin je wil leven.
  • Tegelijk kunnen emoties je ook een weg induwen waar je eigenlijk niet moet zijn. Helaas ontdek je dat soms pas als je dat pad bewandelt. Wat op zichzelf ook weer een groeipad is in het maken van keuzes. Soms is het zelfs het pad wat je te bewandelen hebt om daardoor het pad te vinden wat beter bij je past. Wat je je kan afvragen, is of het emoties zijn met een hoop bijbehorende gedachten die je keuzes laten maken (zoals opluchting, schaamte, angst, verdriet, boosheid, ontgoocheling, jaloezie, erkenning willen/gezien willen worden…) of dat het een wijze, levenskrachtige stem in jou is die je dat pad wijst. Een stem die je het allerbeste wenst, die je toewenst dat wanneer jij morgen weet dat je komt te sterven dat je dan kan terugkijken en zeggen: “Ik kreeg een geschenk. Ik mocht jaren op deze planeet rondlopen en ik heb er écht veel mee gedaan, met die tijd die ik hier had.”

 

Ik las ergens dat quotes soms mensen kunnen helpen om zich aan iets vast te houden. Bij deze nog enkele die deze week op onze Facebook-pagina stonden rond dit thema: