Hoe kan je uit het spiraal stappen om minder pleasend te zijn ?

Hoe kan je uit het spiraal stappen om minder pleasend te zijn ?

Sommige mensen hebben te leren wat minder op zichzelf te focussen. Anderen hebben het omgekeerde te leren: zichzelf wat minder weg te geven aan anderen. In deze blog focussen we even op mensen die zichzelf weggeven en uit die spiraal willen stappen. Herken je jezelf hierin? Lees dat hieronder hoe je minder pleasend kan zijn.

 

Stel dat we een filmopname zouden maken van zo een situatie waarin jij veel te veel geeft aan anderen. Laten we inzoomen op wat er precies gebeurt vóór je dat doet. Mogelijk stap je op iemand af die je goed kent, die je graag hebt. Laten we daar even vanuit gaan. Is dit een belangrijk deel van de film? Dat het gaat om iemand die je goed kent?

Als we de film langzaam zouden doorspoelen naar het volgende fragment: wat gebeurt er daarna? Iemand doet jou een verzoek op een directe of indirecte manier. Een indirecte manier zou zijn: ik heb geen tijd om morgen naar de winkel te gaan. Dit zou kunnen geïnterpreteerd worden als: zou jij voor mij willen gaan? Het zou kunnen dat de vraag zelfs niet moeten gesteld worden maar dat jij zelf dingen voorstelt nog voor de vraag komt.

Waarom zou dat zo zijn? Als we de film echt langzaam laten verder afspelen. Welk gevoel krijg je op het moment dat je dat voorstel doet of dat je die vraag stelt? Welke reactie doet de ander op dat moment? Wat krijg jij dus in de plaats doordat je ingaat op de vraag of zelfs de vraag voor bent?

En dan spoelen we nog een stukje door. Welk gevoel krijg je – soms, niet altijd - achteraf, wanneer je gedaan hebt wat je voor de ander wilde doen? Krijg je dan de reactie die overeenkomt met de dankbaarheid of de glimlach die je kreeg? Of ervaar je dan een leegte, eenzaamheid, misschien zelfs wat verdriet of ontgoocheling?

Symboliseerde de filmmuziek bij het begin van de film, toen je nog niemand tegengekomen was met een vraag die jij kon oplossen, ook al leegte of eenzaamheid, verdriet of ontgoocheling? Ken je dit gevoel al langer dan vandaag? Al langer dan die ene vriendschap waarin iets gebeurt wat je beschouwt als een onevenwicht in geven en nemen? In welk jaar start deze film? Komt die nog uit de oude doos?

Laten we dan een keer doorspoelen naar het einde van de film. Hoe zal hij eindigen? Hoe ga jij verder ontwikkelen als je dit zal blijven doen? Wie ga jij worden als je dit gedrag blijft stellen?

Willen we hiermee zeggen dat je best niet meer geeft aan mensen en enkel aan jezelf denkt? Geven aan mensen maakt de wereld mooier! Dus uiteraard willen we dat niemand afleren. Het gaat eerder over ingrediënten toevoegen aan je leven zodat jouw film op bepaalde momenten ook prachtige wendingen mag maken gewoon omdat we die erin steken, voor jou. Zonder dat er iemand anders blijer van moet worden. Alleen jij!

Mogelijk vraag je je nu af hoe je dat moet doen, blijer worden, gewoon op jezelf. Dat is voor de 2de film die je gaat schrijven. We zijn nog aan het kijken naar de eerste.

Hoe geraak je nu uit die spiraal? Wel… laten we een titel verzinnen voor de film die we hierboven gekeken hebben. Saaie, korte titels zouden kunnen zijn: ‘Teveel geven = leegte voelen’. Iets meer creativiteit zien we in: “Hoe jezelf ongelukkig maken in 2 stappen?” Welke titel je ook kiest, je mag hem op een briefje schrijven.

 

De opdracht is nu om dit briefje ergens op te hangen in de komende weken. Ben je daartoe bereid? Liefst op een plek waar je zeker een paar keer per dag het ziet hangen. Je kan het ook in je kous steken zodat je het voelt zitten en er op die manier aan herinnerd wordt. Of als startscherm van je gsm instellen. Zolang je hoofd er maar regelmatig aan herinnerd wordt.

Waarom is dit zo belangrijk? Oude gewoontes leer je niet zomaar af. Al helemaal niet als ze ervoor zorgen dat andere mensen door jouw gedrag een brede glimlach van dankbaarheid toveren op hun gezicht. De herinnering aan wat het écht met je doet om jezelf zoveel weg te geven, is dus nodig.

 

We wensen je toe dat je mag spelen met het zoeken van het evenwicht van geven en nemen om op die manier meer voldoening en dankbaarheid aan je leven te kunnen toevoegen! Wij luisteren altijd graag naar wat mensen doen met onze blog, dus aarzel niet om je verhaal met ons te delen. Alvast veel succes!